Geen kale behandeling


Als muziek, kunst en een creatieve kapper samenkomen

Geen ander begrip wordt zo vaak misbruikt als ´totaalbeleving´. Maar Schiffer Haarbeleving heeft deze term wèl begrepen, al sinds 1975 trouwens. Binnen de creatieve salon waarin kunst en muziek een belangrijke rol spelen staat één ding centraal. De klant. Waarbij de hoofdzaak de hoofdzaak blijft in een uniek concept waar kwaliteit al meer dan 40 jaar heel gewoon is gebleven.

De sfeer

De zaak zetelt in een behoorlijke ruimte van 200 vierkante meter. De wanden worden in beslag genomen door tweemaandelijks wisselende tentoonstellingen. En spiegels natuurlijk. De muziek is veel meer dan een achtergronddeuntje. Een heerlijke mix van jazz, blues en wereldmuziek vormt de inmiddels bekende `Schiffersound´. Prominent in de zaak staat een vleugel, waar op donderdagavonden en zaterdagen live gespeeld wordt. De eerste indruk bij binnenkomst is de geur van eucalyptus en etherische oliën en je wordt niet meteen naar een toonbank geleid maar naar een gezellige wachthoek. De kappersstoel is je eigen privé plek, geen gesleep van wasbak naar knipstoel. De behandelingen zijn uiterst professioneel, er is namelijk verschil tussen knippers en kappers volgens Cees, en omvatten ook massages, hot towel behandelingen, facials voor heren en sunglow voor dames. Dit alles resulteert in niet alleen een goed kapsel of een prachtige haarkleur maar in een gevoel van welbevinden.

De klanten

De mensen die Schiffer Haarbeleving graag bezoeken staan centraal. Maar wat zijn dat dan voor mensen? Allemaal verschrikkelijk jonge hipperds? ,,Welnee”, zegt Cees Temming. ,,Leeftijd heeft geen betekenis toch? Wij hebben klanten die met beide benen in deze tijd staan, dat wel. De doelgroep is 25 plus en het zogenaamde ‘ouderensegment’. Je hebt namelijk uitgebluste veertigers en dynamische mensen van over de 70. De grote gemene deler is dat het mensen zijn die kwaliteit op prijs stellen. Die de tijd nemen, die de ogen kunnen sluiten en willen genieten. Ook bij de kapper.’’ Dat alles kan dan ook 6 dagen per week plus de dinsdag- en donderdagavonden ondergaan worden, Schiffer is ook in de openingstijden vooruitstrevend. Dat men hier heel veel waardering voor heeft is duidelijk: de zaak krijgt een 8.5 op basis van maar liefst 331 beoordelingen onder het kopje ‘klanten vertellen’ op hun website.

De muziek en de kunst

Muziek is een belangrijk onderdeel van de beleving bij Schiffer en een eclectische mix van klassiek, jazz en volwassen popmuziek. Leeftijdsloos dus weer. Op de donderdagavonden wordt de vleugel bemand door jonge muzikanten en op zaterdag spelen reeds gevestigde talenten. Verder biedt Schiffer Haarbeleving beleving een podium aan beeldende kunstenaars. Cees Temming zegt: ,,Dat is op 100% non-profit basis. We hebben heel mooie wanden die uitermate geschikt zijn voor een expositie. De enige eis die we stellen is dat er affiniteit moet zijn met Utrecht of verbinding met onze zaak. Dat vinden we leuk, heel leuk! Het interieur is behoorlijk aanwezig, weer eens wat anders. Je wordt er door geinspireerd en dat is een belangrijk onderdeel van de totaalbeleving.”

De hoofdzaak

Hoofdzaak blijft altijd het haar. Schiffer Haarbeleving is een prima technische salon aangekleed met extra beleving. Zo moet je het zien. Het team, 14 dames van 15 tot 60 jaar want het gaat om de insteek en niet de leeftijd, krijgt voortdurend trainingen om up-to-date te blijven. Er wordt uitsluitend gewerkt met topmerken op veelal natuurlijke basis. Buiten de reguliere kniptechnieken wordt ook gebruik gemaakt van de ‘hete schaar techniek’, waarbij de punten direct tijdens het knippen gesloten worden zodat de vloeibare bouwstoffen van het haar behouden blijven en de punten niet kunnen splijten. Er zijn maar weinig kappers die deze techniek toepassen.

Er zijn trouwens ook maar weinig kappers die echt zo’n totaalbeleving kunnen bieden dat je niet alleen met goed haar maar ook uitgerust en met een gevoel van welbehagen de deur uitstapt.


Bron: Cees Ligthart

Schiffer_Publicatie_GoedeZakenKrant